E. Pira & Figli | Chiara Boschis

Uraauurtava naispuolinen viinintekijä ja kansainvälisesti erittäin arvostettu tuottaja tuottaen joitakin alueen hienoimmista Baroloista. Modernin Barolo-viininvalmistuksen edelläkävijä, joka yhdistää perinteiset menetelmät innovatiivisiin lähestymistapoihin tuottaakseen tyylikkäitä ja tasapainoisia viinejä.

Pira on ikivanha viininviljelijäperhe, joka on mainittu seurakunnan rekistereissä 1600-luvulta lähtien ja josta tuli myös viininviljelijöitä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun välisenä aikana. Gigi Pira, vanhan tuotantokoulun legendaarinen edustaja, loi viininsä sekoittamalla Cannubin, San Lorenzon ja Via Nuovan omien viljelypalstojensa rypäleitä. Hän katsoi, että aivan kuten lehmien on laidunnettava parhailla laitumilla tuottaakseen erinomaista maitoa, myös viiniä varten olisi valittava vain parhaat viinitarhat.

Piran kiintymys perinteisiin ei kuitenkaan jäänyt tähän: hän oli itse asiassa viimeinen jäljellä oleva viinintekijä, joka suoritti puristamisen jalkaisin ja tuotannon ilman teknisiä apuvälineitä. Vuodesta 1980 lähtien jatkuvuuden ovat taanneet Chiara Boschis ja hänen vanhempansa Franco ja Ida, jotka ovat jo syvän ystävyyden ja keskinäisen kunnioituksen kautta sidoksissa Piran perheeseen ja edustavat 1700-luvulta peräisin olevaa historiallista Barolon tuottajasukua, joka on nyt yhdeksännessä sukupolvessa. Valmistuttuaan Chiara alkoi seurata intohimoaan viiniin ja maailmaansa täysipäiväisesti, ja hänestä tuli yksi ensimmäisistä Barolon naistuottajista 1980-luvun lopulla.

Huolehtimalla tästä "pienestä suuresta talosta" hän on tuonut uutta puhtia kellariin ja tuotantotyyliin. Vuodesta 2010 lähtien Chiara on saanut yrityksen omistajaksi veljensä Giorgion, joka jakaa hänen kanssaan suuren intohimon työskennellä viinitarhassa ja kellarissa. Giorgiolla on myös kolmenkymmenen vuoden kokemus viinien parissa. Työ viiniköynnöksen parissa, joka on tiukasti käsityötä, tehdään äärimmäisen huolellisesti ja ympäristöä kunnioittaen noudattaen luonnonmukaisen viljelyn sääntöjä, joiden mukaisesti yritys on saanut sertifikaatin vuoden 2014 sadosta lähtien. Tuotanto on hyvin rajoitettua (noin 40 000 pulloa vuodessa).

 

Lue lisää tuottajasta:

CHIARA BOSCHIS, E. PIRA & FIGLI – ELÄVÄ LEGENDA JA POWER LADY

“Olin lukenut Barolo Boys’in ja Chiara Boschis’in merkittävästä panoksesta Piemonten viininvalmistuksen nykyaikaistamiseksi 1990-luvulla. En ollut kuitenkaan maistanut Chiara Boschis’in, E. Pira & Figli, viinejä ennen 21. toukokuuta. Maahantuoja Mr. Nebbiolon järjestämässä online-tastingissä saimme kuunnella ja haastatella tätä työlleen intohimoisesti omistautunutta, kokenutta viininviljelijää kahden ja puolen tunnin ajan.

Maistelin tastingissä ja seuraavien päivien aikana 2018 Langhe Nebbioloa ja 2016 Barolo Via Nuovaa. Arviot viineistä alempana mutta ensin vähän taustatietoa.…”

Liisa Salmisen blogista - Liza in WineWonderland

→ Lue artikkeli

 

Tuottajan viinejä

Edellinen
Edellinen

Elio Grasso

Seuraava
Seuraava

Deltetto