Guido Rivella
Guido Rivella syntyi Barbarescossa Montestefanon kylässä, alueella jossa on Rivellan nykyinen tila. Viinitila oli enologi Guidon Rivellan vuosikausien ajan vaalima unelma, joka kävi toteen vuonna 2010.
Guido oli kotoisin ankarasta maatalousperheestä (hänen isovanhempansa ja vanhempansa ovat aina harjoittaneet maataloutta Montestefanoa ympäröivällä mäkisellä maastolla), joten Guidolle oli luonnollista sekä itsestään selvää, että hänen työnsä ei voinut olla muuta kuin maataloutta ja viininviljelyä.
Valmistuttuaan enologiksi Alban enologisesta koulusta, Guido työskenteli lyhyen aikaa kaukana Langhesta. Nostalgia kotimaataan kohtaan kuitenkin kasvoi ja heti kun tuli tilaisuus palata, Guido tarttui siihen. Guodo Rivella toimi 45 vuode ajan Angelo Gajan rinnalla Gajan viinitalon viinintekijänä.
45 intensiivisen työvuoden jälkeen, oli aika saavuttaa oma unelma eli oman tilan perustaminen. Rivella kunnosti vanhemmiltaan perimän tilan rakennuksineen, jossa Rivellan nykyinen tila aloitti toimintansa. Tänä päivänä yritys kantaa hänen tyttärensä Silvian nimeä.
Guido Rivellan viinit voidaan tiivistää yhteen sanaan: täydellisyys. Koska Rivella on toiminut Angelo Gajan viinintekijänä 47 vuoden ajan, hän tietää Barbarescon tekemisestä yhtä ja toista. Vaikka tila perustettiin vasta vuonna 2010, on Rivellan perhe omistanut käytännössä koko Montestefanon viinitilan Barbarescossa 1800-luvulta lähtien. Nykyään 70 prosenttia viinirypäleistä on peräisin Montestefanosta, vaikka he vuokraavat myös 0,5 hehtaaria Barbarescon Fausoni cru -alueelta Neivessä Silvia Rivellan appivanhemmilta.
Suurin osa Rivellan viiniköynnöksistä on 40-60-vuotiaita. Tarhoillaan Rivellat tekevät elokuussa ”green harvestin” , karsien noin 30 prosenttia rypäleistä. Tavoitteena on edistää jäljelle jääneiden rypäleiden täydellistä kypsymistä. Poiminnan jälkeen rypäleet käyvät siten, että pinnalle nouseva rypälemassa pidetään rypälenesteen alla. (submeged cap fermentation) Näin Nebbiolon jalot tanniinit saadaan esiin. Käymisen jälkeen viini kypsyy barrique (225l) - tai tonneau-tynnyreissä (560-1005l.), joista osa on peräisin jopa Gajan kellarista. Rivellan tuotannossa on ainutlaatuista se, että he viiniyttävät jokaisen pienen tarhan lohkon erikseen 5-10 HL:n ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa tankeissa. Koska he eivät sekoita eri terroireja ja niiden rypäeitä keskenään, kunkin alueen ja sen vuosikerran profiili välittyy viineihin mahdollisimman selkeästi.
Lue lisää tuottajasta:
GUIDO RIVELLA, MONTESTEFANO, BARBARESCO – MESTARI
“Osallistujat saivat kukin kirjan The Making of A Great Wine, Gaja and Sori San Lorenzo, Edward Steinberg, 1992. Kirja kertoo yksityiskohtaisesti Sorì San Lorenzo -viinin vuosikerran 1989 synnystä, viinitarhalta pulloon. Kellarimestari Guido Rivellaa siteerataan läpi koko kirjan ja hänen nimensä mainitaan usein monta kertaa per sivu. Guido Rivella oli Gajan kellarimestari 47 vuotta mistä noin 20 vuotta pääviinintekijänä…”
Liisa Salmisen blogista - Liza in WineWonderland